Tieteenraivaajat

Lahjoita helposti verkossa:

Roolipelaaminen avartaa näkökulmia

Roolipelaamista ei enää kummastella. Roolipelien hyödyt tunnistetaan, ja sitä käytetään apuna opetuksessa ja valmennuksessa.

Ihmiset, jotka kokeilevat roolipelien kautta erilaisia rooleja ja fantasiamaailmoja, oppivat olemaan herkempiä ympäristössä oleville muutoksille. He oppivat myös avoimemmiksi toisten ihmisten näkökulmille ja arvomaailmoille. Näin sanoo informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median professori J. Tuomas Harviainen Tampereen yliopistosta. Hän on tutkinut roolipelejä 16 vuoden ajan.

Harviaisen mukaan roolipelaaminen parantaa kiistatta sosiaalisia taitoja, sillä vuorovaikutus pelissä ja peliyhteisöissä on voimakasta. Larppauksessa eli liveroolipeleissä ja pöytäroolipeleissä ei valita voittajaa, sillä pelaajat tavoittelevat samaa päämäärää yhteistyöllä.

Tiettyihin oppimistarkoituksiin roolipelaaminen näyttäytyisi olevan erinomainen keino. Rooli poistaa estoja ja tuo mukanaan alibin, jolloin ei tarvitse hävetä epäonnistumista. Roolipelin avulla esimerkiksi kielten oppiminen helpottuu.

– Oppimislarpeissa hahmo toimii niin vahvana motivaatiotekijänä, että opiskelija onnistuu ylittämään itselleen asettamia rajoja. Opiskelija uskaltautuu esimerkiksi puhumaan aktiivisesti vieraalla kielellä, vaikka muulloin kokisi, ettei osaa kieltä tarpeeksi hyvin.

Roolipelaamista hyödynnetään myös pelikenttien ulkopuolella, ja sitä näkyy myös yritysmaailmassa.

– Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi yritysvalmennuksessa ja puolustusvoimien neuvotteluharjoituksissa.

Näyttelemistä ilman
käsikirjoitusta

Roolipelaamisessa hypätään kuvitellun hahmon ja tarinan vietäväksi. Se juontaa juurensa muun muassa improvisaatioteatterista, toisaalta roolileikeistä ja strategiapeleistä.

Roolipelaamisen yleistyttyä sen harrastajia kummasteltiin, mutta nykyään pelaamisen ja roolipelaamisen stigma on hävinnyt. Se on harrastus siinä missä muutkin.

Harviainen teki aikanaan väitöstutkimuksensa larpeista. Harviainen lukeutuu itsekin larppiharrastajien joukkoon. Larppauksessa pelaaja pukeutuu valitsemansa hahmon kaltaiseksi ja eläytyy rooliinsa. Larppaaja luo tarinaa yhdessä muiden pelaajien kanssa, ja ennalta sovittua käsikirjoitusta ei ole.

Roolipeleissä Harviaista kiinnostaa juuri ennalta-arvaamattomuus. Häntä kiehtoo mahdollisuus eläytyä täysin toiseen rooliin ja seikkailla vaihtoehtoisissa maailmoissa.

– Roolipelaamisessa on sellaisia elementtejä, joita muissa toiminnoissa ei ole läsnä. Se on myös tutkijana kiinnostavaa.

Mediassa larppausta pidetään usein edelleen minkä tahansa roolipelin symbolina. Roolipelaamisen muotoja on kuitenkin useita, klassisimpina niistä pöytä- ja verkkoroolipelit. Roolipelien popularisointi ja toisaalta esiintyminen elokuvissa ja tv-sarjoissa ovat osaltaan rikkoneet illuusiota ja tehneet eri pelimuotoja tunnetuksi.

– Nuorilla sukupolvilla on nykypäivänä hyvä käsitys siitä, mitä roolipelaaminen, erityisesti verkkoroolipelaaminen on.

Lue koko juttu >>

Teksti: Milla Pyyny
Kuva: Jenni Toivonen