Tieteenraivaajat

Lahjoita helposti verkossa:

Tampereen vanhimpia tutkitaan taas

Kaikki  90-vuotiaat ja sitä vanhemmat tamperelaiset saavat kirjeen ja kyselylomakkeen Tervaskannot 90+ -hankkeen tutkijoilta. Samanlainen  yli 90-vuotiaiden ryhmään kohdistuva tutkimus tehdään nyt kuudennen kerran, ensimmäinen oli vuonna 2001. Kyselyn teemoja ovat elämäntilanne, terveys, sosiaaliset suhteet, avun tarve ja saaminen sekä elämän kokeminen. Tutkimus toteutetaan Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa Gerontologian tutkimuskeskuksessa.

Yhä useampi suomalainen elää hyvin vanhaksi. Yli 90-vuotiaat ovat Suomen nopeimmin kasvava ikäryhmä ja meillä kasvuvauhti on Euroopan nopein. 1970-luvulla tämän ikäisiä oli nelisen tuhatta, nyt heitä on noin 50 000 ja ennuste vuodelle 2065 on liki 190 000. Tampereella ryhmän koko on nyt 2530 henkeä. Pitkäikäisyyden yleistyminen on ennen näkemätön, monella tavalla yhteiskuntia muuttava ilmiö.

– Hyvin vanhat ihmiset ovat vielä huonosti tunnettu väestöryhmä. Sen kasvu näyttää yllättäneen päättäjätkin, sanoo tutkimuksen johtaja, gerontologian professori Marja Jylhä.

– Pitkä elämä on aina ollut ihmisten toive. Nyt kun se on toteutunut, pitää kysyä, millaisia saavutetut lisäelinvuodet ovat. Tutkimuksen avulla voimme kertoa päättäjille ja koko yhteiskunnalle oikeaa tietoa kaikkein vanhimpien suomalaisten terveyden ja elämän laadun kehityksestä.

Tervaskannot 90+-tutkimus on kansainvälisesti tunnettu, koska luotettavaa tietoa hyvin vanhojen tilanteen aikamuutoksista ei muualla juuri ole.

– Tulosten arvo riippuu siitä, saadaanko tiedot kaikilta eikä esimerkiksi vain terveimmiltä.  Toivomme hyvää yhteistyötä tutkittavien ikäihmisten kanssa, mutta myös omaisten, kotihoidon ja hoivakotien apu on korvaamattoman tärkeää, sanovat Marja Jylhä ja tutkijatohtori Linda Enroth.

Vaikka kaikkein vanhimpien määrä on nopeasti kasvanut, ikäryhmän toimintakyky ei juuri muuttunut vuosien 2001 ja 2014 välillä. Sekä hyväkuntoisten että huonokuntoisten hyvin vanhojen määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta. Nyt tutkijat jännittävät, onko muutosta tapahtunut neljän viime vuoden aikana.

Tutkimuksen ensimmäiset tulokset valmistuvat syksyllä 2018.

Lisätietoja:
Professori Marja Jylhä 040 588 9100
Tutkijat Linda Enroth ja Pauliina Halonen 040 190 1647
tervaskannot@uta.fi
www.uta.fi/tervaskannot