Tieteenraivaajat

Lahjoita helposti verkossa:

Tuoksujen teknologia kehittyy

Keinotekoisia tuoksuja voidaan hyödyntää esimerkiksi mainonnassa ja peliteollisuudessa

Koneoppimista hyödyntäen pystytään nykyisin tunnistamaan monia arkisia tuoksuja. Kehittyneen teknologian avulla pystytään myös tuottamaan keinotekoisia tuoksuja, joita on vaikeaa erottaa aidoista tuoksuista.

Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteistyötutkimuksessa tunnistetaan aitoja ja keinotekoisia tuoksuja tekoälyn avulla. Aitoja tuoksuja mitataan ensin sähköisellä nenällä (electronic nose). Mittauksesta muodostuu sähköinen jälki, joka voidaan luokitella ja tunnistaa koneoppimisen keinoin. Tämän jälkeen tuoksu luodaan uudelleen eli syntetisoidaan.

Professori Veikko Surakan johtama ryhmä hyödyntää tuoksusyntetisaattoria, joka käyttää muutamia avaintuoksutekijöitä eri tuoksujen luomiseen.

– Esimerkiksi kahvista voidaan mittausmenetelmästä riippuen erotella 600-800 erilaista tuoksun osatekijää. Niistä vain osa on keskeisiä kahvin tuoksun osatekijöitä, Surakka kertoo.

Koneoppimisalgoritmi oppii luokittelemaan, mitä tuoksua se haistaa. Syksyllä julkaistussa uudessa tutkimuksessa Surakan ryhmä osoitti, että koneoppimisen avulla pystytään digitaalisesti luokittelemaan valittuja tuoksuja yli 90 prosentin tarkkuudella. Kokeessa testattiin sitruunan, rypäleen, kanelin, mansikan, kahvin, jasmiinin, vaniljan ja ananaksen tuoksuja.

Keinotekoiset tuoksut tuotetaan kaasusekoitusasemassa. Laite sekoittaa halutun tuoksun muutamasta nestemäisestä avaintuoksutekijästä. Neste höyrystetään lämpölevyillä tuoksuvaksi kaasuksi, joka voidaan ohjata henkilöiden aistittavaksi kantokaasun avulla. Tutkimuksessa käytetään kantokaasuna puhdistettua huoneilmaa.

Kaasusekoitusasema on rakennettu yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa.

– TTY:lta mukana ovat Jukka Lekkalan ja Pasi Kallion tutkimusryhmät. Teemme paljon yhteistyötä tekniikan osaajien kanssa, Surakka sanoo.

Lue koko juttu >>